Tort weselny.

Pewnie wielu z was uważa, że wybór tortu weselnego to sprawa błaha i można zająć się nią nawet na tydzień przed ślubem. Otóż nic bardziej mylnego. Dobry tort weselny należy zamówić co najmniej kilka miesięcy przed uroczystością. Szczególnie gdy chcecie zlecić cukiernikowi wykonanie projektu według waszego własnego pomysłu. Zatem im wcześniej zgłosicie się do wybranej cukierni, tym lepiej dla was.

Robić samemu czy kupić?

Zdecydowana większość przyszłych małżonków kupuje tort, ponieważ jego zrobienie wymaga naprawdę dużych umiejętności i zajmuje mnóstwo czasu. Nawet zawodowi cukiernicy potrzebują wielu godzin, by przygotować i udekorować piętrowy tort. Dodatkowo taki własnoręcznie robiony tort, musielibyście uprzednio co najmniej 2-3 razy przygotować na próbę, by podczas wesela nie zaliczyć żadnej wpadki. Jeśli jednak pomimo to, jesteście pewni swoich umiejętności kulinarnych i lubicie takie wyzwania, to śmiało możecie zrobić swój weselny tort sami.

Chcę kupić tort, co dalej?

Zdecydowaliście się na zamówienie tortu, ale nie wiecie jak znaleźć dobrą cukiernię? Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek, które pozwolą wam dokonać właściwego wyboru:

  1. Przede wszystkim poproście o portfolio, by zobaczyć dotychczasowe wykonania tortów weselnych w danej cukierni. Sprawdzicie wówczas jaki styl, gust, możliwości techniczne oraz doświadczenie mają tamtejsi pracownicy.
  2. Następnie zorientujcie się, czy dana cukiernia realizuje torty na specjalne zamówienia, według pomysłu i projektu klienta. Jeśli tak koniecznie upewnijcie się jak wygląda taka usługa w praktyce oraz na ile jest wyceniana.
  3. Dobrym sposobem na wybór odpowiedniego tortu i cukierni jest najzwyklejsza w świecie degustacja. Dlatego nie wahajcie się zapytać o możliwość przetestowania walorów smaków różnych ciast i tortów serwowanych w danym zakładzie.
  4. Kolejną ważną kwestią jest dostawa i pakowanie. Musicie dokładnie dowiedzieć się kto i jak dostarczy wam tort w dniu ślubu. Jeśli podejmuje się tego sama cukiernia, koniecznie dopytajcie czy usługa ta jest wliczoną w cenę, czy też nie.
  5. Zapewne będziecie również chcieli w jakiś szczególny sposób udekorować wasz tort. Możecie to zrobić za pomocą specjalnych figurek, podpórek pod tort piętrowy, a także motywów przewodnich odwołujących się do waszego związku lub pasji. Często jednak takie elementy dekoracyjne są dodatkowo płatne, warto zatem zawczasu o to spytać, by nie być później niemile zaskoczonym.
  6. Dowiedzcie się również z jakim wyprzedzeniem musicie złożyć zamówienie na tort weselny i czy trzeba będzie wpłacić zaliczkę.

W poszukiwaniu idealnego tortu weselnego.

Współczesne torty weselne to prawdziwe arcydzieła. Cukiernicy przechodzą samych siebie tworząc przepiękne kompozycje zarówno pod kątem wizualnym jak i smakowym.

Jednak wygląd i smak waszego tortu weselnego, będzie zależał w dużej mierze od budżetu jaki możecie na ten cel przeznaczyć. Bowiem ceny tortów wahają się od 300 PLN do nawet 2000 PLN wzwyż.

Głównym czynnikiem determinującym tą kwotę jest liczba porcji. W związku z czym zawczasu obliczcie sobie ile będziecie ich potrzebować. Po za tym o cenie decyduje także trudność zrobienia tortu, dlatego kompozycje piętrowe będą droższe od zwykłych. Kolejnym czynnikiem mocno zawyżającym wartość tortów weselnych są wszelkiego rodzaju wymyślne dekoracje.

Gdy już określicie jakie środki finansowe chcecie przeznaczyć na tort, możecie przystąpić do sprecyzowania jego wyglądu, wielkości oraz smaku.
Podstawowym zadaniem jest określenie kształtu. Tradycyjnie torty weselne są okrągłe, ostatnio jednak coraz częściej można spotkać także wersje kwadratowe, trójkątne, a nawet w formie koła.

Klasycznym kolorem jest biel, ponieważ nawiązuje do stroju Panny Młodej i stanowi kolejny symbol czystości. Aktualnie jednak odchodzi się od tego zwyczaju i na współczesnych weselach pojawiają się torty w najróżniejszych kolorach i odcieniach.

Wygląd to oczywiście nie wszystko, liczy się także smak. W tym przypadku możecie się zasugerować np. porą roku. W miesiącach jesiennych i zimowych wybierzcie cięższe torty z dużą ilością masła, kremowe, czekoladowe lub kakaowe. Natomiast na wiosnę i lato możecie zdecydować się na lekkie śmietanowe torty, z dodatkiem sezonowych owoców. Ponadto ostatnio w modzie są oryginalne połączenia smakowe np. czekolada-pomarańcza, czekolada-gruszka etc.

Kolejnym ciekawym pomysłem jest wykorzystanie tzw. „fototortów”. Dzięki użyciu spożywczych drukarek, wasz tort może zostać przyozdobiony dowolnym zdjęciem, czy grafiką umieszczaną na jadalnych opłatkach bądź farbach.

Jeśli jednak wolicie tradycyjne rozwiązania, to polecamy zwykłą polewę, lub słodki lukier.

Kiedy i jak serwujemy tort weselny?

Zazwyczaj tort weselny jest podawany po pierwszym posiłku, choć zdarzają się też takie regiony, gdzie to właśnie od krojenia tortu weselnego zaczyna się cała impreza.

W każdym razie moment krojenia jest bardzo symboliczny, dlatego koniecznie powinien być wcześniej ogłoszony, tak by skupić na nim uwagę wszystkich gości.

Do krojenia dostaniecie specjalny ozdobny nóż, a cała procedura wygląda następująco:

Pan Młody kładzie swoją prawą rękę na prawej ręce Panny Młodej, wspólnie odkrawają pierwszy kawałek, który Pan Młody podaje najpierw Pannie Młodej, a potem Panna Młoda częstuje Pana Młodego.

Następnie tort jest krojony przez obsługę i podawany wszystkim gościom.

Dodaj komentarz